top of page

Op een Holistische wijze leven.

Bijgewerkt op: 22 jan.


Wat betekent Holistisch?


Het komt van het wordt Holisme.

In het holisme gaan we er vanuit dat alles met elkaar verbonden is. Niets in het leven en je leven staat op zich, alles heeft invloed op elkaar. Vanuit de holistische visie zien we de mens als één geheel, bestaande uit vijf niveaus die met elkaar verbonden zijn: fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Onze gevoelens, gedachten, emoties en verlangens staan in verbinding met elkaar en zijn van invloed op elkaar. Samen geven ze sturing en balans aan ons leven, ons welzijn en onze gesteldheid.

De vijf elementen in de holisitsche denkwijze:


De benadering van mens op de holisitsche wijze betreft 5 elementen : Fysieke, emotioneel, mentale, energetische en spirituele gebieden. Wanneer een bepaald element/ laag is verstoord raakt de rest uitbalans. Fysieke klachten hebben invloed op ons emotionele welzijn, een mentale verstoring heeft impact op het energetische niveau en een energetische disbalans heeft invloed op het spirituele niveau. Dus zij zijn met elkaar verbonden.


Het fysieke Element

Van alle vijf niveaus is het fysieke elementen het meest zichtbaar en tastbaar. Ons lichaam is ons huis, onze tempel. Het geeft ons alle mogelijkheden ons te bewegen en te verplaatsen hier op aarde. Je zou kunnen zeggen dat ons fysieke lichaam ons vervoermiddel, tastbare iets op de aarde is en dat wij de taak hebben er de juiste brandstof aan te geven om dit gezond en sterk te houden. Fysieke symptomen, klachten en zelfs ziekte zijn signalen van een verstoorde balans. Met bewustwording zorg je ervoor dat je je lichaam begrijpt omdat je de signalen kunt oppikken en vertalen. Zo kun je je lichaam geven wat het nodig heeft: fysieke voeding.

De juiste voeding op alle niveaus zorgt voor een algeheel welbevinden en zelfs genezing wanneer er sprake is van een disbalans of ziekte.


Het emotionele element

Gevoelens en emoties vertellen ons hoe we onszelf, een gebeurtenis of een persoon ervaren. Voorbeelden van emoties zijn: Liefde, vreugde, verdriet, angst, boosheid, afkeer, schaamte & schuld...... Je gedrag wordt beïnvloed door je emoties. Wanneer je je laat leiden door emoties, ben je niet in staat om de werkelijkheid te zien voor wat deze is. Daarnaast beschikt ieder mens van nature over intuïtie. Als je die ontwikkelt en leert in te zetten, handel je vanuit je gevoel. Jouw intuïtie/ gevoel is het kompas van je ware zelf. Hoe meer je leert te vertrouwen op en handelt vanuit je intuïtie, hoe meer je handelt vanuit je ware zelf, je essentie(ziel).


Het mentale element

We hebben dagelijks zo’n veertig- tot zestigduizend gedachten, zowel positief als negatief en al dan niet herhalend. De mate waarin je geloof hecht aan al deze gedachten, bepaalt de kracht en de invloed ervan op jouw leven, daarnaast worden deze gedachten jou geloofsovertuigingen waarmee je handelt en leeft. Zit je veel in je hoofd. Het hoofd helpt je te analyseren, concretiseren, beoordelen en afwegen. Met je hoofd creëer je houvast en veiligheid, omdat het brein werkt in het kaderen van alles wat hij binnen keeg, omdat het brein je helpt de mensen, situaties en alles om ons heen te begrijpen. Het zoekt naar de redernering van elke informatie en dat maakt het zelf binnen de brein. Gedurende je leven verzamel je allerlei ideeën en overtuigingen over wat juist en niet juist is, en zo worden normen en waarden bepaald. En die laten we maar al te vaak ons leven beheersen. Echter beperkt dit je in de vrijheid om je volledig potentieel te ontwikkelen. De meeste mensen laten de leiding aan hun hoofd over en gaan hierdoor aan het leven lijden omdat ze ooit geloofde dat alles moet vanuit rationeel oogpunt(geloofsovertuiging / beschremingsmechanisme) bezien moet worden.


Het energetische niveau

Je energiehuishouding is van grote invloed op de mate waarin je je wel of niet prettig en vermoeid of vitaal voelt. Energie kun je waarnemen: je eigen energie, maar ook die van de mensen in je omgeving én van de omgeving zelf. Zo voelen veel hoog sensitieve personen bij het betreden van een ruimte hoe licht of zwaar de energie is waarmee de ruimte gevuld wordt. Daarnaast kun je energieën van anderen absorberen: terwijl de ene persoon je energie geeft, trekt de ander energie van jou weg. Wanneer je doet waar je echt gelukkig van wordt, ofwel je verlangens volgt, krijg je daar energie van. Je voelt je levendig en geïnspireerd.

Een teken dat je precies datgene bent, doet en ontvangt wat in overeenstemming is met jouw zielsmissie. Wie ben ik? Waarom ben ik hier op aarde? Wat is mijn zingeving? Wat zijn mijn talenten, wensen en ware verlangens? Hoe herken ik deze? Hoe kan ik invulling geven aan mijn leven, zodanig dat ik mijn missie op aarde kan vervullen?


Het spirituele niveau

Op spiritueel laag houd je je bezig met grote levensvragen: Wanneer je je nieuwsgierig, open en kritisch opstelt zonder te oordelen, zul je meer en meer ontdekken wie en wat je nu werkelijk bent. En vooral: wat je niet bent. Door het doen van zelfonderzoek wordt jouw innerlijke ruimte groter, ontwikkel je jouw bewustzijn en kom je steeds dieper in contact met jezelf. Spiritualiteit hoort bij je ware essentie: door je spirituele laag te voeden met wat het werkelijk nodig heeft, kom je uit bij wie je werkelijk bent.


Lees verder op mijn facebook pagina over het belang van het begrijpen van je eigen lichaam

klik hierop de link

https://www.facebook.com/shivaholistic

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page