top of page
AdobeStock_523336695.jpeg
Vrouwencirkel
Vrouwencirkel
Datum: wordt bevestigd
Locatie: wordt bevestigd
Waarom is een vrouwencirkel heel krachtig en goed voor elke vrouw?

Vrouwencirkels  zijn al eeuwenoud. Zo trokken vrouwen in sjamanistische gemeenschappen zich eens per maand terug in de menstruatietent van het dorp. Meestal werden vrouwencirkels georganiseerd rondom de nieuwe of volle maan. Dit was een moment voor vrouwen om zich met elkaar te verbinden en zich bewust te worden van hun cyclus. Op één of andere gekke manier zijn wij hier steeds verder vanaf komen te staan. Veel van ons hebben niet eens meer een natuurlijke cyclus, laat staan dat we ons er bewust van zijn. Toch zie je tegenwoordig steeds meer vrouwen zich verbinden aan zichzelf, hun cyclus, de maan én elkaar. En dat is goed nieuws.

In Europa worden vrouwencirkels ook steeds populairder. Het samen komen om tot rust te komen, je te verbinden met je vrouwelijke kracht en wijsheid te delen met je ‘zusters’ . Het diep contact maken met jezelf en met anderen is iets waar we bijna allemaal behoefte aan hebben. Dit is wat je van een vrouwencirkel kunt leren.

Wat is dan een vrouwencirkel eigenlijk? 

Een vrouwencirkel is een verbindende bijeenkomst, waarbij een aantal vrouwen samenkomen om te delen en te helen. Het aantal deelnemers ligt aan van de groep die zich aanmeldt. We houden deze cirkel klein. De locatie kan ons in de praktijk ruimte of in een andere fijne ruimte zijn. Vaak zit je letterlijk in een cirkel en creëer je samen een ‘ronde poort’ waarin iedere vrouw de ruimte krijgt om in veiligheid haar verhaal te delen.

In het midden van de cirkel maak je gewoonlijk een klein altaar. Een plek met kaarsen, edelstenen, kruiden, bloemen, kaarsen of andere voorwerpen waar jullie je gesterkt door kunnen voelen. We gaan de ruimte waarin de vrouwencirkel plaatsvindt eerst  reinigen met Palo Santo en Salie. Daarmee zorg je voor een schone, heldere energie, wat belangrijk is voor het proces. De cirkel kent vele vormen en er is eigenlijk geen goed of fout. Door je te verbinden met jezelf en elkaar schep je een helende energie, een ruimte waar je veilig kan zijn. Nog steeds zijn er veel vrouwen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, terwijl vrouwelijke energie per definitie verbindend is. En die verbinding is nodig om de relatie met onszelf, elkaar en de aarde te helen. 

Waarom zou je deelnemen aan een vrouwencirkel?

Een vrouwencirkel biedt je de gelegenheid om je volledig kwetsbaar op te stellen. Dit om op jezelf en anderen te reflecteren en daarvan te leren. De cirkel is gebouwd op liefde, vertrouwen - zonder oordeel. Het zijn niet per definitie de vrouwen die het meest dichtbij je staan, waardoor je juist ook diepere vragen en twijfels kan delen, omdat er minder direct oordeel op zit. Je zou het kunnen zien als een vorm van groepstherapie. Misschien klinkt het nog een beetje onwennig, maar als je eenmaal een cirkel hebt gevonden waar jij je fijn bij voelt dan is dit als een stukje therapie, vriendschap en sisterhood. Je voelt je minder alleen in het omgaan met de uitdagingen van het leven en wordt geïnspireerd door hoe andere vrouwen hiermee omgaan. Zelfs buiten de tijden van de vrouwencirkel blijft de energie van de vrouwen om je heen voelbaar. Je voelt je krachtiger en gesteund.

Vrouwencirkel

Vrouwencirkels 

AdobeStock_357312121_edited.jpg
bottom of page